Slotts Industrier

I Uppsala har Fyris torg, korvgubbar och senap alltid varit något speciellt.Uppsalaborna blev successivt ett av världens mest senapsälskande folk med en årskonsumtion per capita som vida översteg konsumtionen på andra håll i landet och i världen. En del av förklaringen sades vara de allt oftare förekommande ”korvgubbarna”, som från sin ”låda på magen” sålde korv med en redig portion Slotts senap som smaktillsats.

Slotts AB (Slotts Industrier) bildades 1919 som AB Upsala Ättiksfabrik. Men företaget är äldre än så och kan härledas till år 1885, då som Holmgrens Ättiksfabrik. Som namnet antyder producerades här främst ättikssprit, men kring 1920 började man även tillverka senap. Initiativet kom från fabrikens dåvarande driftledare, den tyske ingenjören Bruno Knebel. Från Tyskland hade han tagit med sig ett lika makalöst som hemligt senapsrecept. Redan de första försöken visade att den nya senapen kombinerade styrka och lenhet på ett sätt som fick det att vattnas i munnen på varenda provsmakare. Succén var ett faktum och Slotts senap var snart ett lika självklart som naturligt inslag på köksbordet.

Men det tog några år innan Slotts senap blev ett allmänt begrepp. Efter sin upphovsman kom senapen i början att kallas ”Knebelpasta”, åtminstone i folkmun. Det påstås att det skulle ha varit korvgubben på Stora Torget som myntade begreppet. Sant eller osant, Slotts senap var och är alltfort uppskattad även om den inte längre tillverkas i Uppsala. 

I många år ingick företaget i entreprenörfamiljen Edlunds imperium där även AB Upsala Valskvarn, Upsala Bröd, Upsala Margarinfabrik, Upsala foder & spannmål och AB Upsala Sidenväverier ingick; en brokig skara företag med en lustig produktsammansättning där det gick att förena produkter som senap, ketchup och siden.

1996 blev Slotts enbart ett varumärke, och fabriken i Uppsala ingick vid slutet i Unilever Bestfoods AB. Fabriken i Uppsala var under avveckling sedan hösten 2007 då senaps- och ketchupstillverkningen enligt beslut skulle flyttas till Polen. Onsdagen den 26 mars 2008 lämnade den sista senapen och ketchupen bandet vid fabriken i Uppsala och drygt 50 personer förlorade sina jobb.  

 

Kungsättika

Det var med ättika som enda produkt fabrikören A. G. Holmgren i Uppsala 1885 inregistrerade en enskild firma under namnet Holmgrens Ättiksfabrik. I lokaler på Kungsängsgatan 4 framställde han i nära 35 år denna enda produkt, vars kemiska formel var CH2CO2H. Den ättika som här framställdes hade som produktnamn "Kungsättika" och blev lika välkänt som efterfrågat i hela Sverige.

1919 köptes Holmgrens Ättiksfabrik av Martin Edlund och Carl Johan Wiksell. Företaget ombildades och gavs det nya namnet AB Uppsala Ättiksfabrik och året därefter kunde man flytta in i nya fabrikslokaler vid S:t Persgatan 39.

Redan från starten i den nya fabriken togs - vid sidan om Kungsättikan – Slotts senap upp i ättiksfabrikens produktprogram. Bruno Knebel hade anställts som driftledare i fabriken [1]. Han kom från Tyskland och han hade ett bra recept på senap med sig. Det hemliga originalreceptet från 1920 användes i Uppsala fram till avvecklingen våren 2008 och följde  med till Polen men då inte lika hemligt.

”Knebelpastan”

Knebels senap eller "Knebelpastan" som den kom att kallas av gemene man innan den döptes till "Slotts senap" kom omgående att dominera såväl tillverkning som försäljning. Ättikan, som fanns kvar som produkt, var också den av stor betydelse för företaget. Slott senap blev snabbt ett välkänt begrepp inte bara för företaget utan också för Uppsala stad som runt om i landet kom att förknippas med senap.

Det speciella med Knebels produktionssystem var att praktiskt taget ingenting av produktionen syntes. Tillverkningen av såväl senap som ättika skedde i slutna system som utestängde inte bara den mänskliga kontakten med produkten utan även luften med allt vad den innehöll ifråga om partiklar som skulle kunna påverka produkterna negativt, inte minst smakmässigt. Med tanke på att såväl ättikan som senapen är produkter som luktar ganska starkt och fränt var det inte oviktigt att det slutna systemet även utestängde oönskade dofter i fabriken.

År 1969 gick namnet Upsala Ättiksfabrik ur tiden. Fr.o.m. detta år hette företaget AB Slotts Industrier. Då hade fabriken vid S:t Persgatan blivit för liten för att kunna rymma tillverkningen av det ständigt utökade produktsortimentet. En ny 5 000 m2 stor fabriksbyggnad  mellan Kungsgatan och järnvägen byggdes 1967.

Den nya fabriken skulle i första hand användas för framställning av drycker, marmelad m.m. I den gamla fabriken vid S:t Persgatan fortsatte framställningen av ättika och senap precis som tidigare. 

1955 gick Martin Edlund ur tiden och VD-stolen övertogs av sonen Folke Edlund. Bolaget var nu ett utpräglat familjeföretag med familjen Edlund som dominerande ägare. Produktsortimentet fortsatte att öka, företaget hade en kraftig tillväxt och ekonomin var synnerligen god.Tillverkningen av senap ökade från 8 500 kg år 1920 till drygt 2 miljoner kg 1959 och senapen var företagets helt dominerande produkt. Företaget ville nu tillgodose flera smakriktningar. ”Fransk Senap”, ”Senior Senap” och ”Skånsk Senap” introducerades. I samband med detta byggdes fabriken på S:t Persgatan 39 om och produktionen rationaliserades. Detta ledde också till en avsevärt utökad produktion. 


[1] Bruno Knebel är ett namn som mer än något annat förknippas med Uppsala Ättiksfabrik och Slotts Industrier. Han kom 1920 till Uppsala Ättiksfabrik från Tyskland. Denne Knebel kunde lösa alla tekniska problem vid ättiksproduktionen där han hade världspatent på framställning av biologisk ättika i ett raffinerat slutet system som även kunde tillämpas vid framställning av senap.Just under det mest ivriga skapandet försvann Bruno Knebel från Uppsala. När han återkom hemförde han en kvinna, en tidigare cirkusartist, skön och annorlunda. Bruno Knebels hustru, Irma, blev i Uppsala en känd person, främst därför att hon – när hon förflyttade sig i Uppsala – nästan alltid färdades med häst och jigg.

 

 

Ättiksfabriken
Korvgubben med "låda på magen"
Martin Edlund
Bruno Knebel

Produktutvecklingen

Under årens lopp har Slotts utvecklat produktionen. Produktionsortimentet utökades ständigt och kom att bestå bl.a. av "Kungsättika", "Slottssenap", "Slottsketchup" "Start", "Sunkist", "Remouladsås", "O'boy", "O'hoj", "Gunilla-marmelad", "Slotts-majonnäs", "Slotts tomatpuré", "Slotts chilisås”, "Brio Sallad Dressing" etc. I den nya fabriken skulle i första hand drycker, marmelader m.m. tillverkas.

Ketchupen lanserades i början av 1960-talet, då som tomatsås, och såldes kilovis i stora plåtburkar. 1964 lanserades ”Tomat-piff” som var en blandning av senap och tomatsås. Och när ketchup 1966 började säljas på plastflaska till gatukök blev dessa så populära att de inom kort även fanns att köpa i affärerna för vanliga hushåll. Senap och ketchup har även fått sällskap av andra välkända och uppskattade produkter som t ex Gunillas apelsinmarmelad, Slotts salladsdressing, remouladsås, majonnäs och smörgåssallad på tub osv.

Här nedan återfinns en del av Slotts Industriers välkända produkter:

 • Slotts-Majonäs
 • Slotts-Soya
 • Slotts Köttextrakt
 • Slotts Tomatketchup
 • Slotts glasspulver
 • Slotts fisksenap
 • Kungs Vinättika
 • Gunilla-Marmelad
 • Gunilla mazarinmassa
 • Slotts Tomatpuré
 • Drick-Apelsin
 •                              Kungsättika                          
 • Slotts senap
 • Upsala bordsdricka
 • Ättikssprit
 • Upsala Senap
 • Slotts tomat-piff
 • Start
 • Sunkist
 • Slotts chilisås
 • Wiksells Senap
 • Remouladsås
 • O'boy
 • O´hoj
 • Brio sockerersättning
 • Brio Sallad

Produkterna blev som synes många. Så också marknadsföringsinsatserna där allt från senap i turistförpackningar till slogans som”Slotts senap – bordets förnäma krydda”, ”Där smaken har ordet – Slotts senap på bordet”, ”Slotts senap till allt – såväl varmt som kallt” samt ”Slotts – för smakens skull” förekom.

Strukturaffärerna tog över och blev allt viktigare

När strukturaffärerna tar över och blir allt viktigare brukar också utförsbacken börja. För Slotts Industrier blev utförsbacken ovanligt lång; den började 1972 och avslutades inte förrän  2008. Det började med ett samgående 1972 mellan Cadbury Schweppes svenska dotterbolag och Slotts Industrier AB. Då bildades Cadbury Slotts AB och då tillfördes bl.a. kexprodukter i produktsortimentet. När företaget 1986 blev ett helägt dotterbolag till Marabou AB byttes bolagsnamnet igen, nu tillbaka till Slotts AB.

Vid årsskiftet 1987/88 flyttade all produktion till den då ombyggda och utökade fabriken vid Kungsgatan. Genom nya fusioner och ägarbyten kom Slotts AB att ingå i Kraft General Foods från 1993. I samband med detta flyttades administrationen till Solna. Produktion, inköp och personaladministration blev däremot kvar i Uppsala. 1996 upphörde Slotts AB som företag, då Kraft Foods lät samordna alla sina livsmedelsintressen i Skandinavien i en koncern med namnet Kraft Freia Marabou AB (senare Kraft Foods Sverige AB).

Fabriken i Uppsala såldes vidare 1999 till Van den Bergh Foods AB, som sedan år 2001 heter Unilever Bestfoods AB. Anrika Slotts Industrier förvandlades nu till en produktionsenhet. I folkmun var det dock och dessbättre fortfarande "Slotts" som gällde. Produktionsenheten var förlagd till Kungsgatan (i lokaler som tidigare ingått i Upsala Sidenväverier) och där tillverkades fram till flytten till Polen 2008 fortfarande bl.a. senap och ketchup för Unilever Bestfoods sortiment.

Slutet

Men, oavsett vad företaget hade för namn under åren efter 1972 har det i folkmun aldrig hetat annat än "Slotts" och så förblev det ända till slutet våren 2008. Ja, även efter det att Slotts helt försvunnit från Uppsala och all produktion flyttats till Polen går det fortfarande inte att på förpackningarna lista ut att ingenting längre finns kvar i Uppsala. Förpackningarna ser likadana ut nu som före flytten.

Men allt har ett slut. ”Produktionsenheten” i Uppsala gick visserligen med vinst (drygt 60 milj. kr år 2007) men Unilever Bestfoods bedömde ändå inte Uppsalafabriken som tillräckligt kostnadseffektiv varför man beslöt att tillverkningen i Uppsala skulle avslutas under andra kvartalet 2008. 

Och ännu ett anrikt svenskt varumärke, denna gång Slotts, försvann från Uppsala och Sverige.  

Med vänlig hälsning
Roland Agius

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Leif Wahlström | Svar 10.11.2021 15:58

SENAP.
I gamla uppslagsverk finns en beskrivning av vad senap är:
"Såsom uppfriskningsmedel för av värme ankommen föda"

Majlis Söderlund | Svar 27.02.2021 15:35

Senapsflaskan är alldeles för svår att hålla i och hård att trycka ut senapen. Jag har starka nypor men klarar knappt få ur senap. Den gamla flaskan var bättre

Alve Jonsson | Svar 15.10.2020 13:33

När man ser en förpackningsändring från 490 - 450 gr. undrar man är det för att lura kunder på priset. ofta går man ner i vikt men behåller priset ???

Leif Wahlström 10.11.2021 15:55

Återförsäljarna, affärerna, har säkert järnkoll på detta vid inköpen, men sedan är det återförsäljarna som inte ändrar priset.

Daniel Green | Svar 03.04.2020 15:13

Slotts senap...vä4för är det ner från 490g till 450g för samma pris?

Jan-Erik Heikefelt | Svar 20.10.2016 15:39

Frågor: Vilket år började tillverkningen av marmelad? Varför heter marmeladen och flera produkter Gunilla ? Vem var Gunilla?

Per Einarsson 02.08.2021 13:58

Syftar på Gunillaklockan som står vid slottet. Slotts senap syftar på detta slott och var en del i ursprungliga loggan för varumärket.

Jan-Erik Heikefelt | Svar 20.10.2016 15:33

Hej! Jag håller på med en artikel om Slotts Industrier. Jag har några frågor.
Var namnet på senapen Slotts Senap redan från början, år 1920?
Kommer mer.

Roger Österberg | Svar 13.12.2015 00:22

Då jag fick klart för mig att slotts ej er svenskt så borde det stå på burken att det är Polsk senap. Jag slutar nu att köpa den.

Jojje | Svar 21.08.2014 23:50

Farmor berättade att senapen efter Knebels död fick en annorlunda smak och att det gick ett rykte om att receptet inte fanns nedtecknat utan rekonstruerades.

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

10.11 | 15:58

SENAP.
I gamla uppslagsverk finns en beskrivning av vad senap är:
"Såsom uppfriskningsmedel för av värme ankommen föda"

...
10.11 | 15:55

Återförsäljarna, affärerna, har säkert järnkoll på detta vid inköpen, men sedan är det återförsäljarna som inte ändrar priset.

...
20.08 | 11:39

Carl Åbergs handskrivna minnen finns på Carolina.
Jag har läst en kopia och vill minnas att det fanns antckn om en del anställda.

...
11.08 | 16:30

Hej. Vet ni något mer om Josef Ehrle som person och hans släkt? Jag håller på med släktforskning och tror att han var far till min farmor. Tack på förhand,Stefa

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS