Löfquists Sportskofabrik

Karl Fritz Löfquist tillsammans med verkmästare Larsson; S:t Persg. 8; troligen 1911

I Uppsala fanns under 1900-talets första hälft ett i sitt slag helt unikt skoföretag, Löfquists skoreparation & sportskofabrik, grundat 1911 och inriktat på tillverkning av sportskor. Det lilla företaget, som var som störst på 1930-, 1940- och 1950-talen, hade aldrig mer än 15-20 anställda. Men här tillverkades från 1911 till mitten av 1950-talet idrottsskor åt många av världens främsta friidrottare, orienterare, cyklister, brottare, boxare, etc. 

Det var skomakaregesällen Karl Fritz Löfquist, (1878 - 1958) från Grums i Värmland, som 1897 flyttade till Stockholm för att vid Svea ingenjörskompani på Kungsholmen skaffa sig en militär utbildning, som grundade företaget. 1903 lämnade han som underofficer den militära banan. Han flyttade då till Uppsala där han först fick en anställning i Svartbäckens sko- och läderhandel och ett par år senare vid L E Larssons skofabrik (Hästens). Löfquist med gedigen skoutbildning var tillbaka i skobranschen. 

1931 tvingades han till följd av sjukdom överlämna rodret till 20-årige sonen Stig Löfquist, (1910–2005), som då avbröt sin militära bana för att överta familjeföretaget. Samtidigt påbörjade Stig Löfquist en gedigen yrkesutbildning inom skobranschen och han fick 1937 Gesällbrev och 1943 Mästarbrev. Det var också under Stig Löfquists ledning som verksamheten inom företaget blev som allra störst. 

I skomakarmästaren Sven Anders Häggs efterlämnade anteckningar berättar han att år 1800 var skomakarna Uppsalas största yrkesgrupp. Senare kom skoindustrin i Uppsala att bli omfattande. Två rejält stora skoindustriföretag fanns i staden, Hästens skofabrik och Ekholms skofabrik. I Uppsala fanns härutöver ett i sitt slag helt unikt skoföretag, som dagens uppsalabor inte vet särskilt mycket om, Löfquists skoreparation & sportskofabrik, grundat 1911 och inriktat på tillverkning av sportskor.

Sportskor från Löfquists i Uppsala

….. och plötsligt ville alla ha idrottsskor från Uppsala

Inriktningen på sportskor fanns med från första början och redan vid de olympiska spelen i Stockholm 1912 hade nästan alla deltagare i den svenska OS-truppen skor, som tillverkats vid Löfquists i Uppsala. Och svenskarna var överlägsna i gren efter gren. Totalt blev det 23 guld-, 14 silver- och 17 bronsmedaljer.

De svenska idrottarnas internationella framgångar ledde till att deras utländska konkurrenter noga studerade den svenska utrustningen och då fann de att svenska idrottare nog hade bättre under fötterna. De hade en sportsko med tre röda ränder som troddes bära upp en väsentlig del av de svenska framgångarna. Sportskon kom från Löfquist Sportskofabrik i Uppsala och plötsligt ville allt fler ha idrottsskor från Uppsala.

Idrottsmän – friidrottare, orienterare, brottare, cyklister etc. – inte bara från Sverige och övriga nordiska länder utan också från USA, Storbritannien, Frankrike, Italien, Spanien, Tyskland, Ungern, Österrike, Rumänien, Irland, Iran, Irak m.fl. länder ville ha och beställde idrottsskor från Löfquists i Uppsala. Uppsala hamnade i det internationella blickfånget och staden fick en ny exportindustri.

Jesse Owens i full aktion

Jesse Owens tävlade i skor från Löfquists då han vann fyra guld vid OS i Berlin

Vid de olympiska spelen i Berlin 1936 tävlade t.ex. Jesse Owens i spikskor som tillverkats på S:t Persgatan 10 i Uppsala. Och när Gunder Hägg och Arne Andersson förtrollade världen med sina många världsrekord använde även de skor som Löfquists hade tillverkat. Och när Uppsalabrandmannen Bertil Albertsson, tävlande för Uppsala idrottsförening (UIF), blev bronsmedaljör i löpning 10 000 m vid olympiatävlingarna i London 1948 tävlade även han i skor från Löfquists. 

Jesse Owens, som var mycket medveten om de rasistiska tongångar som vid den tiden kom till uttryck i Tyskland, var noga med att hans skor skulle vara vita, visste Stig Löfquist att berätta. I sin självbiografi från 1970 avslöjar Jesse Owens att Hitler vinkade åt honom när han passerade och att han vinkat tillbaka, något som hans egen ledare, Franklin D Roosevelt, inte bekymrade sig om att göra när Owens återvände hem till USA som en vinnare. Roosevelt oroade sig mera för reaktionerna från sydstaterna och brydde sig inte om att gratulera en folkhjälte som vunnit fyra olympiska guldmedaljer.

Löfquists sportskotillverkning var i idrottskretsar välkänd över hela världen. Men utanför den idrottsliga sfären var industrin tämligen okänd. När man idag berättar om denna industri är det inte särskilt många som känner till att den funnits. Många överraskas av att en så pass liten industriell företeelse kunde nå sådana internationella framgångar.

Adidas sportsko idag; notera särskilt de röda sträcken

Adidas stal våra ränder

Under mer än femtio år var Idrottsmagasinet sportskofabrikens i särklass största kund och återförsäljare. De svenska olympiatrupperna fr.o.m. 1912 t.o.m. 1956 tävlade nästan uteslutande i idrottsskor som tillverkats hos Löfquists i Uppsala.  Från början av 1960-talet gick det inte längre för Löfquists att konkurrera med de stora jättarna Adidas och Puma.

De hjälptes fram med pengar från Marshallhjälpen, visste Stig Löfquist att berätta för mig då jag för snart femton år sedan besökte honom i hans bostad på Ringgatan. ”Adidas till och med stal våra tre röda ränder, som ännu idag finns på deras sportskor, och vi fick inte ett öre i ersättning för den stölden”, berättade han vidare.

När jag 2002 arbetade med boken ”Industristaden Uppsala” stämde jag en lördag morgon träff med Stig Löfquist i hans bostad på Ringgatan. Avsikten var att han skulle berätta för mig om sitt sportskoföretag. Han var då 92 år gammal och jag trodde väl att han inte skulle orka med mig någon särskilt lång stund. Men när jag kom in i hans lägenhet upptäckte jag att det låg idrottsskor av alla de slag överallt i lägenheten och Stig satte igång att berätta historier om sina skor och om sitt företag.  Och när han tyckte att jag såg trött ut satte han sig vid pianot och spelade en stund och sedan fortsatte han att berätta historier om sina skor. Mitt planerade korta besök tog trekvarts dag och blev mycket givande.

 

H-Centrum på Dragarbrunnsgatan

Avvecklingen

När Karl Fritz Löfquist startade sitt företag gjorde han det i lokaler med adress S:t Persgatan 8 för att 1923 flytta till nya lokaler på S:t Persgatan 10. I dessa lokaler blev företaget kvar till 1963 då företaget under Stig Löfquists ledning flyttade in i H-Centrumhuset vid Dragarbrunnsgatan. Men då hade sportskotillverkningen redan upphört.

Löfquists skoreparations- och sportskofabrik var ett av familjen Löfquist helägt familjeföretag i 57 år. 1968 övertogs företaget av Hans Berglund(anställd i företaget sedan 1946). Han drev företaget vidare under namnet Löfquist Skoreparationer Hans Berglund fram till 1993 då företaget avvecklades.

Med vänlig hälsning
Roland Agius

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Christer Lignell | Svar 15.01.2020 16:54

Hej,
Sveriges Centralförening för idrottens främjande var arrangör av OS 1912. Vi söker skor till kläder skänkta till föreningen. Kan berätta mer vid kontakt.

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

10.11 | 15:58

SENAP.
I gamla uppslagsverk finns en beskrivning av vad senap är:
"Såsom uppfriskningsmedel för av värme ankommen föda"

...
10.11 | 15:55

Återförsäljarna, affärerna, har säkert järnkoll på detta vid inköpen, men sedan är det återförsäljarna som inte ändrar priset.

...
20.08 | 11:39

Carl Åbergs handskrivna minnen finns på Carolina.
Jag har läst en kopia och vill minnas att det fanns antckn om en del anställda.

...
11.08 | 16:30

Hej. Vet ni något mer om Josef Ehrle som person och hans släkt? Jag håller på med släktforskning och tror att han var far till min farmor. Tack på förhand,Stefa

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS