Kungsgatan 79
Karamell- och Chokladfabriken Sonja
Som bransch betraktad var karamell- och konfektyrindustrin i Uppsala inte så betydande även om Karamell- och Chokladfabriken Sonja som mest hade ett
50-tal anställda. Det företaget grundades 1921. Då med firmanamnet Uppsala Karamellfabrik, K Eriksson & L E Andersson med inriktning att tillverka karameller och konfekt. 1926 ombildades firman till AB Karamell & Chokladfabriken Sonja,
som då var Uppsala mest betydande konfektyrindustri.
Karamell- och chokladfabriken startade i lokaler inne på gården till Svartbäcksgatan 26 (mitt emot Linnéträdgården) men flyttade senare till Kungsgatan 79
där man övertog lokaler efter Upsala Margarinfabrik Där blev man kvar till 1957 då fabriken lades ned. Den byggnad som karamellfabriken disponerade finns fortfarande kvar och det står t.o.m. Sonja på fasaden.
Karamell-
och chokladfabriken Sonja tillverkade choklad, marmelad, kola, konfekt, gelé- och lakritsartiklar, dragé, pastiller, fyllda och ofyllda karameller, julgranskonfekt, etc. Sonjas ”Duckikola” var särskilt populär. Försäljningen
skedde över praktiskt taget hela Sverige genom företagets resande. Produktionen marknadsfördes under varumärket ”Sonja”. ”Sonjas tillverkningar” kunde man läsa på en del av de vackert målade
burkar som varorna såldes ur.
När företaget var som störst (slutet av 1930-talet) hade man cirka 50-talet anställda med John Erik Andersson som huvudägare och verkställande direktör för företaget. Fram
till 1950-talet var karamellfabriken en av de större i Sverige.
År 1957 hade konkurrensen blivit så hård att det inte gick att driva karamellfabriken längre och hela företaget avvecklades. Sonjas karamellburkar betraktas
än i dag av många som rariteter.