…och så här tillverkades margarinet…
När Lars Georg Swärdson i slutet på 1930-talet skulle beskriva hur margarintillverkningen vid Upsala Margarinfabrik gick till sa han så
här:
”Ursprungligen framställdes margarinet helt ur animaliskt fett[1], och kvaliteten var
då inte mycket att hurra för. Kvalitetsförbättringen kom då vi började använda växtfett, oftast cocosfett. Tillverkningen av margarin inleds med att fettämnena blandas i en kärna med behövlig mängd
i förväg pastöriserad och syrsatt mjölk. I kärnan sammanröres mjölken och fettet väl så att en gräddliknande vätska (emulsion[2])
uppstår. Genom att hastigt avkyla den gräddliknande vätskan på en kyltrumla[3] stelnar denna snabbt till
en homogen massa, vilken som vackra flingor faller ner i mottagningsbehållaren för vidare bearbetning.
Sedan vidtager ältningen[4],
som skall ge margarinet dess slutliga konsistens och smidighet. Ältningen sker i en serie för ändamålet avsedda maskiner, där margarinet blandas och knådas mellan valsar. Slutligen föres margarinet till de helautomatiska
förpackningsmaskinerna, som formas till bitar samt att slå in dessa i pergamentomslag, med de välkända namnen ”Splendo”, ”Vasa Växt”, ”Beoess” och ”Amiral”. Hela processen försiggår
utan att råvaran eller det färdiga margarinet vid något tillfälle röres av människohand, i rena, vita, kakelbeklädda fabrikshallar, där den noggrannaste hygien är högsta lag.”
Råvaran
till margarintillverkningen köptes i största utsträckning från Karlshamns oljefabrik och råvaran skeppades med båt från Karlshamn till Uppsala.
Avveckling på grund av dålig lönsamhet
Lönsamheten vid Margarinfabriken i Uppsala, som till en början var god, försämrades i slutet av 1940-talet och 1951 var lönsamheten så dålig att det inte längre gick att fortsätta. Företaget lades ned
1951 och produktionen flyttades till Kärnans Margarinfabrik i Helsingborg.
[1]Animaliskt fett är det som kommer från djur.
[2]En emulsion är en blandning av två vätskor som normalt inte blandar sig lätt, exempelvis vatten och olja eller fett.
[3]Kyltrumla är en maskin där emulsionen (i det här fallet den gräddliknande vätskan) fryses till fast form vid -16 grader.
[4]Ältning betyder i detta sammanhang knådning och/eller bearbetning av den massa, som ska bli margarin.