J F Jansson Rör AB

J F Jansson

När Johan Fredrik Jansson kom till Uppsala år 1904 var det för att delta i arbetet med att installera värme i Uppsala slott. I bagaget hade han en tioårig erfarenhet från liknande jobb i Stockholm. Det gick bra, han trivdes i staden. Entreprenörandan hos honom väcktes och den 4 maj 1912 startade han ett eget företag, J F Jansson Rör AB, med basen förlagd till lokaler på Svartbäcksgatan 24 (hörnet mot Linnégatan). Där hade han verkstad och kontor.

Verksamheten var främst inriktad på installation av gas, vatten och värmeledningar. Trots en del motigheter i samband med starten av företaget gick det bra för J F Jansson. Hans företag utvecklades väl. Det fanns gott om jobb och lönsamheten var god. Tämligen omgående hade han sex anställda och rörmontörerna gick eller cyklade från hus till hus och det kostade 1 krona per timme att anlita dem.

Vid den här tiden – strax innan första världskriget utbröt – uppgick arbetstiden till 56,5 timmar per vecka och lönen till cirka 50 öre i timmen. En rörarbetare vid J F Jansson Rör AB kom alltså då upp till en svindlande lön av 28.25 kronor i veckan. När kriget var över – 1919 – hade lönerna ökat till nästan 2 kr per timme och de anställda kunde dessutom påräkna fyra dagar betald semester. Antalet anställda i företaget ökade och uppgick vid krigsslutet till 15-20 rörarbetare och nästan lika många grävare.

Den ekonomiska krisen i början av 1920-talet vållade inte några större bekymmer. Marknaden för rörinstallationer var god (centralvärme installerades i hus efter hus) och firman hade full sysselsättning och behövde ständigt utöka antalet anställda. J F Jansson visade att han var en entreprenör av det mera framgångsrika slaget.

Johan Fredrik Jansson, som saknade formell utbildning i branschen, hade däremot genom praktiskt arbete skaffat sig ett gediget hantverkskunnande inom rör, smide, kopparslageri och svetsning då han under de senare åren på 1800-talet arbetat med att lägga rör i Stockholm. 

De svåra åren under första världskriget följdes av en snabb konjunkturförbättring med full sysselsättning och goda ekonomiska resultat. 1929 var det dags att ombilda företaget till aktiebolag och Johan Fredriks söner kom in i företaget. Nu skulle kakelugnen bort från våra bostäder och alla hus skulle förses med centralvärme. Marknaden var enorm, allt såg väldigt ljust ut.

Arbetsstyrkan 1912
Comfortbutiken Bolandcity
Logotypen
En del av dagens utbud
Entreprenöranda

Men det fanns orosmoln. I början av 1930-talet bredde depressionen ut sig över hela världen. Kreugerkraschen förändrade såväl den politiska som den ekonomiska kartan. Lågkonjunktur och stor arbetslöshet såg ut att vara normen. För J F Jansson Rör AB blev det ett par knepiga år och situationen för företaget förbättrades knappast av att den store entreprenören Johan Fredrik Jansson avled 1932 och äldste sonen David Nordenman[1] fick ta över som verkställande direktör i företaget. Han drev företaget vidare till sin död 1955 då den yngste brodern Sten tog över som verkställande direktör. 1976 blev Sten Nordenmans son Hans huvudägare och verkställande direktör för J F Jansson Rör AB. Hans Nordenman var VD i företaget fram till 1999. Men redan 1974 kompletterades företaget med en Comfortbutik och blev då ett fullserviceföretag inom VVS-branschen. 

I mitten på 1930-talet tog bostadsproduktionen fart och då blev det fullsysselsättning i företaget igen. Men uppgången blev kortvarig. Andra världskriget stod för dörren och när det kriget utbröt fick folk annat att tänka på; militärinkallelser och ransoneringar t.ex. Det blev svårt att få tag på den utrustning (värmepannor, radiatorer, kopparrör etc.) som VVS-branschen efterfrågade. Bostadsbyggandet praktiskt taget avstannade. Men bröderna Nordenman lotsade skickligt sitt företag genom krisåren. Entreprenörandan hade gått i arv. 

Sedan 1968 har företagets verksamhet funnits i kv. Finn med adress Svartbäcksgatan 65. Här fanns såväl butiks- som verkstadsrörelsen inrymd. Comfortbutiken flyttades senare, 2005, till Galleria Draget (idag Bolandcity). 

Epoken som familjeägt företag upphörde med att Hans Nordenman, tredje generationen Jansson/Nordenman, lämnade ifrån sig såväl ägandet som företagets skötsel. Idag drivs företaget av tre delägare; Sören Samuelsson, VD, Bertil Brantefors, ekonomiansvarig, och Leif Söderlund, tidigare VD. Företagets inriktning på entreprenad- och serviceverksamhet samt butiksförsäljning påverkades inte av ägarbytet. JF Rör har idag cirka 65-70 anställda och omsätter drygt 100 milj. kr per år.[1] Johan Fredrik Jansson söner, David, Harry, Bengt och Sten, antog i mitten av 1920-talet namnet Nordenman.

Med vänlig hälsning
Roland Agius

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Alf Karlsson | Svar 06.03.2015 21:29

Ett mycket rörande yrke som fyllde väl ut sitt namn och idag JF Rör.

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

10.11 | 15:58

SENAP.
I gamla uppslagsverk finns en beskrivning av vad senap är:
"Såsom uppfriskningsmedel för av värme ankommen föda"

...
10.11 | 15:55

Återförsäljarna, affärerna, har säkert järnkoll på detta vid inköpen, men sedan är det återförsäljarna som inte ändrar priset.

...
20.08 | 11:39

Carl Åbergs handskrivna minnen finns på Carolina.
Jag har läst en kopia och vill minnas att det fanns antckn om en del anställda.

...
11.08 | 16:30

Hej. Vet ni något mer om Josef Ehrle som person och hans släkt? Jag håller på med släktforskning och tror att han var far till min farmor. Tack på förhand,Stefa

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS