”Skyddad ursprungsbeteckning”
Upplandskubben har sedan den 25 augusti 2014 ett speciellt skydd inom EU, SUB,
som betyder ”Skyddad ursprungsbeteckning” och är den högsta skyddsklassen för livsmedel. Det är föreningen Upplandskubben Vänner som skall hedras för detta. Det här innebär att Upplandskubben har tilldelats ett
skydd som innebär att bröd som säljs som Upplandskubb måste vara bakat enligt en beskriven metod och på ingredienser från regionen. Även själva bakningen måste ske inom regionen. Märkningen innebär
en kvalitetssäkring och säkerställer brödets ursprung. Sverige har idag bara två livsmedel registrerade enligt detta system, Kalix löjrom och Upplandskubb.
Upplandskubben är
idag förhållandevis okänd i Sverige, så även i Uppland. För att råda bot på detta bildades den ideella föreningen Upplandskubbens Vänner. En förening vars mål är att göra Upplandskubben
till en levande del av Upplands kultur. Föreningen anger som sin uppgift att främja spridning av kunskap om brödet och föreningen söker också olika recept och annan kunskap för att tydliggöra och dokumentera brödets
historia. Föreningens övergripande vision är att fler privatpersoner, bagare och bagerier ska baka Upplandskubb, så att brödet blir tillgängligt för fler och på så vis ytterligare befästs i det svenska matarvet.
Det recept som anges nedan är ett recept hämtat från den insamling av gamla recept som genomförts av föreningen Upplandskubbens Vänner. Vid bakning av äkta Upplandskubb används alltid
osiktat grovt rågmjöl och inte rågsikt som ibland felaktigt anges. Den sirap som ingår skall vara traditionell ljus eller mörk sirap. Så kallad brödsirap, svart sirap, bagerisirap, vit sirap eller andra sirapskvaliteter
ingår inte i det ursprungliga receptet och ska därför inte användas av den som vill baka en äkta Upplandskubb.
Upplandskubb gräddas i en cylindrisk form med lock. Traditionellt har
en plåtburk, mjölkflaska, mjölkhämtare eller mjölkkruka med lock använts, medan en syltkittel, konserveringsgryta eller stor gryta med lock fungerat som vattenbad.
”Ingredienser
Rör ut jästen i kallt vatten. Blanda vatten, sirap och salt, därefter rågmjöl och vetemjöl. Arbeta till en stadig deg. Smörj
och mjöla en treliters bakform med lock. Packa degen i formen och låt jäsa svalt (cirka 15°C) under bakduk minst tre timmar, gärna över natten. Sätt locket på formen. Försegla med aluminiumfolie så att ingen
vattenånga kommer in under gräddningen. Placera formen i vattenbad med lock ovanpå spisen. Vattnet skall koka när du sätter ner formen i vattenbadet. Vattnet i vattenbadet ska nå cirka 2/3 av formens höjd. Grädda
i fyra timmar. Kontrollera vattennivån under gräddningen och fyll på vid behov. Stjälp upp det färdiggräddade brödet och linda in i handdukar. Låt vila i ett dygn. Skär brödet vertikalt i fyra tårtbitar
och skiva tvärs över i trekantiga skivor”.