Uppsala Billackering AB

Alvar Grip

Uppsala Billackering AB är ett av Sveriges äldsta billackeringsföretag; kanske till och med det äldsta. Det var målarmästaren Alvar Grip (1880-1957) som år 1928 grundade företaget. Han hade i början av 1920-talet kommit till Uppsala för att arbeta som förman på Nymans Verkstäders lackeringsavdelning, som på den tiden var inrymt i fabrikslokalerna längs Väderkvarnsgatan där socialtjänsten håller till idag. Efter en tvist med ledningen för cykelfabriken bestämde sig Alvar Grip som nära femtioåring att starta eget. Att på den tiden och vid den åldern starta ett helt nytt företag var naturligtvis ett vågstycke. Men Alvar Grip vågade.

En femtioåring på den tiden var en person på väg in i ålderdomen och då var nog inte tanken på att starta ett nytt företag det första man tänkte på och absolut inte i en bransch som på den tiden befann sig i sin linda. Men Alvar Grip visade entreprenöranda, visste att han behärskade det här med lackering, tog chansen trots att han mycket väl visste att marknaden för billackering inte var särskilt stor år 1928. Vad han däremot insåg var att marknaden med stor sannolikhet skulle bli större i takt med att allt fler bilar tillverkades. Han fick naturligtvis rätt och han lade ner stor möda på att utveckla tekniken med övergången från pensel- till industrisprutlackering.

Även om Alvar Grip inte var direkt purung då han startade sitt företag så hann han med att driva företaget i sjutton år. Men 1945 gick han in i ålderspension vid 65 års ålder och sonen Bo Grip (1910 - 1984) tog över. Bo hade i många år arbetet i faderns firma och där skaffat sig ett grundligt yrkeskunnande och en titel som Lackermästare.

Bo Grip drev företaget vidare till år 1960 då han av hälsoskäl kände sig tvungen att sluta som billackerare. Den dagliga kontakten med lösningsmedel sedan tonåren gjorde att det inte gick att fortsätta längre. Kroppen sade ifrån. Men innan dess hade Bo Grip vidareutvecklat sitt företag med fler anställda, med nya lärlingar och med att successivt utrusta lokalerna på Repslagargatan 21 med stora ugnar där bilar kunde lackeras. Han inledde också ett nära samarbete med Uppsala Plåtslageri, som höll till i lokaler på andra sidan gatan. Ett samarbete som båda företagen kunde dra nytta av. 

När det av hälsoskäl inte längre var möjligt att fortsätta som billackerare sadlade Bo Grip om och fortsatte sitt yrkesverksamma liv med att driva familjens tobaksaffär i Fålhagen; ett företag som hans mor hade startat redan på 1930-talet. Helt fri från de skador han fått genom sitt dagliga umgänge med farliga lösningsmedel blev han aldrig. Han avled 1984 vid 74 års ålder.

Fam. Bo Grip

Billackerare – ett farligt jobb

Att på den här tiden jobba som billackerare var inte helt ofarligt. Arbetsmiljön var inte den allra bästa. Den dagliga kontakten med farliga lösningsmedel som tillfördes lackfärgen tärde sakta men säkert successivt på hälsan. Skyddsutrustning saknades väl inte men den var uppenbart otillräcklig och inte särskilt effektiv. Hur farlig den dagliga kontakten med lösningsmedel var visste man inte så mycket om. Men när billackerare efter billackerare – även 4 -5 anställda hos Uppsala Billackering – gick en förtida död till mötes, var det många som började fundera över anledningen. När man så småningom kom underfund med att det var den dagliga kontakten med lösningsmedel som var boven dramat vidtogs omedelbart skyddsåtgärder. 

Numera är det ett känt faktum att många olika lösningsmedel som används i arbetslivet också orsakar arbetsskador. Detta är något många billackerare fått känna av då de i sitt yrkesverksamma liv andats in stora mängder lösningsmedel under många år. Vanligast förekommande symptom är besvär i luftvägar och andningsorgan och leder inte sällan till yrsel, trötthet, illamående men också till nerv- och hjärnskador.  Därför finns numera detaljerade skyddsbestämmelser för inte minst billackeringsbranschen och kontrollen över hur detta regelverk efterlevs är numera rigorös. För alla billackeringsprodukter, som säljs på marknaden, finns t.ex. numera fastställda gränser för maximalt tillåtna halter av lösningsmedel. Ett sätt att minska utsläppen av organiska lösningsmedel är att använda vattenbaserade lacker istället för lösningsmedelsbaserade lacker.

Uppsala Bilackering, 1968, Repslagargatan 21
Annons i Tidningen Upsala den 29 okt. 1932
Uppsala Billackering idag
Skyddsutrustning är idag ett måste vid billackering
Färgburkar
Mattias Eriksson

Personalkooperativ 1960

1960 övertogs Uppsala Billackering AB av den anställda personalen som drev företaget vidare som ett personalkooperativ. Ganska omgående började man se sig om efter modernare och mera ändamålsenliga lokaler. Sådana fann man på S:t Persgatan 32 där man övertog Philipsons i Uppsala AB nedlagda lackeringsverkstad. Ungefär samtidigt bytte man namn till Willey’s lackering.

1982 övertogs verksamheten av Björn Eriksson och Evert Andersson och år 1991 flyttade de lackeringsverksamheten till då nybyggda lokaler på Möllersvärdsgatan 5 i ett nytt industriområde sydöstra Uppsala. I samband med den flytten återtogs det ursprungliga namnet på företaget, Uppsala Billackering AB. Så är det även idag (år 2015) men med den skillnaden att sedan år 2000 drivs företaget i ett kompanjonskap mellan Mattias Eriksson och Urban Bengtsson, som där arbetar med lackfärger som ger ett gott resultat med bibehållen miljöhänsyn. Hemvistet är fortfarande Möllersvärdsgatan 5.

 

Med vänlig hälsning
Roland Agius

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Gunnar Grip | Svar 30.11.2020 22:52

Roligt att du bygger vidare med nya artiklar

Gunnar Grip | Svar 30.01.2015 22:16

Roland, vad roligt och du har beskrivit HELA historien.

Gunnar Grip
Uppsala

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

10.11 | 15:58

SENAP.
I gamla uppslagsverk finns en beskrivning av vad senap är:
"Såsom uppfriskningsmedel för av värme ankommen föda"

...
10.11 | 15:55

Återförsäljarna, affärerna, har säkert järnkoll på detta vid inköpen, men sedan är det återförsäljarna som inte ändrar priset.

...
20.08 | 11:39

Carl Åbergs handskrivna minnen finns på Carolina.
Jag har läst en kopia och vill minnas att det fanns antckn om en del anställda.

...
11.08 | 16:30

Hej. Vet ni något mer om Josef Ehrle som person och hans släkt? Jag håller på med släktforskning och tror att han var far till min farmor. Tack på förhand,Stefa

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS