Ahasveros stora gästabud

På vår gård i Tällberg har vi en extra stor kurbitsmålning, som visar ”Ahasverii stora förträffliga middag, som varade i 180 dagar”. Tavlan införskaffades för drygt 25 år sedan och kurbitsmålaren har naturligtvis förlagt den förträffliga middagen till Dalarna. Såväl middagsgästerna som värdfolket visas i målningen upp som dalfolk i färgsprakande folkdräkter. Historien bakom målningen – tavlans motiv – har jag i 25 års tid varit saligen okunnig om. Men i somras – juli 2015 – uppdagades det hela och den bakomliggande historien är i mitt tycke makalös.

Här följer historien bakom målningen:

I mer än 200 år, från år 538 f.Kr., fanns ett rike, som då var det största världen någonsin sett. Det var det persiska riket. Stora kungar i detta rike, som omfattade Mesopotamien och Mindre Asien, de områden som idag är Iran, Irak, Afghanistan, Pakistan och länderna kring östra Medelhavet, var Cyrus, Darius och Ahasveros (som i historien även kallas Xerxes).  Det är om den sist nämnde som vår kurbitsmålning vet att berätta.

I sitt tredje regeringsår arrangerade Ahasveros ett 180 dagar långt gästabud. Inbjudna gäster var de förnämsta männen och furstarna i de 127 hövdingadömen, som lydde under honom. Lukten av läckra rätter och många typer av kryddor fyllde luften och i den magnifika trädgården delades den läckra doften med ljudet av glada skratt blandat med röster av många människor. Några stod i par eller i små grupper. Andra vandrade bland de vackert dukade borden. På borden fanns mängder av vin, som skapade vällust hos de festande männen. Och allt ägde rum under den ljumma, stjärnklara persiska himmelen. Alla var imponerade av Ahasveros stora makt och rikedom.

Den här kvällen – festens sjunde dag – var speciell. Ahasveros njöt i fulla drag inte bara av sin rikedom utan i lika hög grad av den sötma det goda vinet bjöd på. Han bestämde sig för att i kväll skulle han inte undfägna sina gäster med bara mat och dryck. I kväll skulle han också visa dem det absolut vackraste han hade. Därför skickade han bud till sin drottning – Vasti hette hon – som också var den förnämsta kvinnan i Ahasveros stora harem och bad henne komma till honom prydd i vackra kläder och kunglig krona så att han kunde förevisa henne för sin många manliga gäster.

Men då inträffade något som Ahasveros aldrig varit med om tidigare: drottning Vasti vägrade att delta i ett sådant spektakel. Hon vägrade att lyda kungen, sin egen man. Det var en stor skandal. Inte endast för kungen utan även för alla furstar och allt folket i det stora persiska väldet. Att en kvinna skulle vägra att lyda sin man var mer än män i allmänhet kunde finna sig i. Ahasveros och hans rådgivare var helt enkelt rädda för att Vastis olydighet skulle kunna leda till att landets kvinnor kunde få dåliga idéer. Därför borde kungen förskjuta Vasti och skaffa sig en ny drottning.

Ahasveros blev också mycket riktigt inte bara förödmjukad, han blev rasande och bestämde att Vasti med omedelbar verkan skulle fråntas all kunglig värdighet och förvisas från hans harem. Detta lika snabba som obevekliga beslut skulle för världen visa att mannen skulle vara herre i sitt hus. Allt annat var otänkbart.

”Miss-tävlingen” och Esther blir ny drottning

Efter en tid – när Ahasveros vrede lagt sig – insåg han och hans folk att tiden var mogen för att skaffa landet en ny drottning. Det bestämdes då att man för kung Ahasveros räkning skulle söka upp unga vackra jungfrur och föra dem till honom i hans borg i Susan, som på den tiden var det persiska väldets huvudstad.  Det var så Esther kom in i bilden. Det hela var ingenting annat än en skönhetstävling, där den slutliga segrarinnan skulle bli drottning i det stora persiska riket. Av alla vackra jungfrur som fördes till Ahasveros borg var det Esther, som kungen blev mest förtjust i.

Esther var judinna. För länge sedan hade hennes folk som fångar blivit bortförda från Jerusalem. Själv hade Esther förlorat båda sina föräldrar, men hon hade vuxit upp hos en släkting, Mordecai. Han hade varit en bra fosterfar åt Esther och hon lyssnade gärna till de råd fosterfadern gav. När det blev Esthers tur att få företräde inför Ahasveros följde hon fosterfaderns råd att inte avslöja något om sin släkt och sitt folk.

Esthers besök hos kungen gick bra. Hon fann nåd och gunst inför honom mer än alla de andra jungfrurna, så han satte en kunglig krona på hennes huvud och gjorde henne till drottning av Persien. Det hela firades med ännu ett stort gästabud.

Esther fick nu njuta av de bästa rätterna och hon hade sju flickor som tjänade henne. Hon utrustades också med speciella väktare som vakade över henne och hennes rådgivares säkerhet. Varje dag smorde hon in sig med de dyraste oljor och salvor, och hon använde bara den dyraste och finaste parfymen. Men mitt i all denna lyx glömde inte Esther vem hon var och varifrån hon kom.

Haman

När agagiten Haman utnämndes till kung Ahasveros främste rådgivare utgick från Ahasveros en befallning som sa att alla kungens tjänare skulle visa respekt för Haman genom att ”böja knä och falla ned för honom”. Esthers fosterfar Mordecai, som hamnat i kungens tjänst sedan han avslöjat en mordkomplott mot kungen, vägrade att göra detta. Mordecais vägran bottnade i att han som benjaminit och jude inte kunde böja sig för något annan än Gud. Detta gjorde Haman rasande och han började dra upp planer på att förgöra – inte bara Mordecai – utan alla judar i det persiska riket. Ja, han hade till och med låtit bygga en särskild påle i vilken han planerade att hänga Mordecai.

Haman gick till Ahasveros och berättade att judarna i hans rike hade sina egna lagar och inte alltid ville rätta sig efter kungens dekret. När Ahasveros hörde detta gav han Haman i uppdrag att vidta de åtgärder han fann vara bäst. Hamans förfärliga plan gick ut på den 13:e dagen i den 12:e månaden skulle alla judar i det persiska riket dödas. Men i all sin ondska hade Haman inte uppmärksammat att Esther, kungens förstahustru och rikets drottning, också var judinna.

Situationen var desperat. Vad skulle Esther göra nu? Hon bad fosterfadern Mordecai om råd. Dennes råd lydde: ”Du måste tala med kungen om detta. Gud visste att detta skulle komma. Det var därför han såg till att det var du och ingen annan som blev drottning i det persiska riket. Du kan rädda ditt folk genom att tala med kungen”.

”Du får vad du frågar mig”

Esther bestämde sig för att gå till kungen och bjuda till en fest hon ville ordna för honom och Haman. Såväl kungen som Haman tackade ja till festen. Kung Ahasveros var på gott humör. Han njöt av vin och all god mat Esther förberett för honom och Haman och under festen frågade han Esther: ”Vad är det du vill Esther? Du får det du frågar mig, om det så är halva mitt rike”.

Nu berättade drottning Esther om de onda planer som florerade i riket och som gick ut på att alla judar i det persiska riket – det vill säga hon själv och hennes folk – skulle dödas den 13:e dagen i den 12:e månaden. När hon berättat färdigt ville kungen ha reda på vem som låga bakom dessa onda planer.

Genast svarade Esther att det var Haman som var judarnas fiende och att det var han som avsåg att mörda alla judar i det stora riket.

När Ahasveros fick höra detta blev han mycket arg och gick ut i trädgården för att tänka klart. Haman föll då på knä framför Esther och bad för sitt liv. När Ahasveros kom tillbaka och såg Haman i denna ömkliga ställning blev han ännu argare och han bestämde direkt att Haman skulle - den 13:e dagen i den 12 månaden - hängas i den påle han låtit bygga för Mordecais räkning.

Med vänlig hälsning
Roland Agius

Eftermäle: Och allt detta efter ett 25-årigt innehav av en kurbitsmålning om vars motiv jag ingenting vetat. Kunskapen om vad som ligger bakom kurbitsmålningen har emellertid lärt mig en sak och det är att dalfolket aldrig varit särskilt buskablyga. I den här kurbitsmålningen har man inte bara försökt – utan även lyckats med – att få mig att tro att även Gamla Testamentet (Esthers bok) har sitt ursprung i Dalarna. Roland Agius

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Torsten Abrahamsson | Svar 21.09.2015 19:27

Tack för denna fina berättelse. Du är en verklig kunskapsspridare och en trevlig berättare.

Alf Karlsson | Svar 21.09.2015 19:06

En fantastisk berättelse och den har man gått förbi några gånger och intet tänkt mer på dess innehåll. Bra gjort att få fram dess innehåll och intressant.

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

10.11 | 15:58

SENAP.
I gamla uppslagsverk finns en beskrivning av vad senap är:
"Såsom uppfriskningsmedel för av värme ankommen föda"

...
10.11 | 15:55

Återförsäljarna, affärerna, har säkert järnkoll på detta vid inköpen, men sedan är det återförsäljarna som inte ändrar priset.

...
20.08 | 11:39

Carl Åbergs handskrivna minnen finns på Carolina.
Jag har läst en kopia och vill minnas att det fanns antckn om en del anställda.

...
11.08 | 16:30

Hej. Vet ni något mer om Josef Ehrle som person och hans släkt? Jag håller på med släktforskning och tror att han var far till min farmor. Tack på förhand,Stefa

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS