Modins Bil i Uppsala AB

Modins Bil i Uppsala AB är Uppsalas äldsta bilföretag. Företaget grundade av de två bröderna Georg och Carl Modin när de 1909 tog över en mindre butik – Knivsta Maskin- och Redskapsaffär -- och startade sitt företag, som inledningsvis – de första fjorton åren – hette Bröderna Modin & Co.

Begynnelsen var blygsam men genom goda affärsprinciper tillvann sig affären allmänhetens förtroende och med energi och omtänksamhet arbetade man sig successivt fram till en betydande omfattning. Sedan 1918 drevs företaget av enbart Georg Modin. Men redan 1916 hade företaget utvidgats så pass att det ansågs nödvändigt ur distributionssynpunkt att även öppna en affär i Uppsala.

En av företagets stora artiklar var lantbruksmaskiner och i denna bransch representerade firman de största och ledande fabrikanterna. Bland dessa märktes Mc Cormick radsånings-, slåtter- och skördemaskiner, Olléns tröskverk, klöverfrönötare och sädesrensningsmaskiner, Manus mjölkningsmaskiner och separatorer från Upsala Separator AB, Fordsons traktorer m.fl.

Bröderna Modin representerade också AB Åbjörn Andersson i Svedala och hade försäljnningen i Uppland för deras stenkrossar, gruskvarnar, väghyvlar, vägvältar och andra liknande vägmaskiner.

Har sålt Ford-bilar i snart 100 år

Sedan 1923 är firman auktoriserad försäljare för Ford Motor Company (det sägs att T-Forden till en början importerades i lådor och monterades i Knivsta; kan det ha varit så?) och sedan den tiden har ett betydande antal bilar sålts. Varför det blev Ford man kom att samarbeta med är det väl ingen som riktigt vet. Bertil Modin, VD i företaget på 1970-talet, förklarade för mig att det nog berodde på att USA-företaget Ford var först med att inse att det fanns en stor – då ännu inte utnyttjad – bilmarknad i Europa. Bröderna Modins i Knivsta med en starkt inarbetad förankring på den uppländska landsbygden nappade på kroken och började sälja Fordbilar. Ännu idag (2017) är Modins Bil i Uppsala AB en av de största Fordåterförsäljarna i Sverige.

1923 etablerade företaget även en bilreparationsverkstad i Uppsala med namnet Bröderna Modins Bilreparation. Verkstaden, som var inrymd i ljusa, rymliga och ändamålsenliga lokaler leddes av ingenjör D Bergenfors, som förfogade över en för den tiden förstklassig och modern maskinpark. I det sammanhanget ville man till en början särskilt framhäva innehavet av en precisionsmaskin för avancerad borrning av cylinderblock. I verkstaden utfördes alla slag av reparation och underhåll av bilar, traktorer och övriga maskiner av alla de slag företaget saluförde.

Svartbäcksgatan 65 i Uppsala
Mjölkbil från 1936
Bilverkstaden i Uppsala 1935
Bröderna Modins verkstad i Knivsta
Har sålt Fordbilar sedan 1923

Alltsedan affärens början 1909 hade företaget i många år även agenturen för Weibulls i Landskrona välkända utsäden av spannmål, klöver, gräs-, trädgårds- och rotfuktfröer

1932 utökades servicen till företaget kunder med en särskild verkstad för vulkanisering och regummering av ”automobildäck”; ett uttryck som man länge behöll inom företaget. Men då hade man allt sedan 1922 också salufört Michelins världsberömda ”automobildäck”. Det ska också nämnas, att Bröderna Modin under en kortare period också tillverkade och sålde ett eget cykelmärke – BM-velocipeden – inte heller det utan viss framgång.

Ett utmärkande drag hos Bröderna Modin var/är att de gjort sig kända för att alltid ha ett välsorterat lager av reservdelar. Det gällde inte enbart bilarna utan i lika hög grad till lantbruks- och vägmaskiner.

1959 ombildades företaget till aktiebolag och i samma veva byttes namnet Bröderna Modin & Co ut mot Modins Bil i Uppsala AB och merparten av verksamheten förlades till Uppsala. Det hindrar inte att namnet Bröderna Modin till viss del fortfarande lever vidare i folkmun.

Modins har under årens lopp haft lätt att ta till sig och anpassa sin verksamhet efter samhällets snabba förändringar.

Uppsalas äldsta bilföretag

Idag är Modins Bil ett väl inarbetat namn och närmast att betrakta som en institution i Uppsala. I snart hundra år har företaget varit återförsäljare för Ford. I och med det är man också den återförsäljare i Sverige som har jobbat längst med Ford. De senaste 24 åren med Tomas Tamm som ägare till företaget. Firmas huvudsäte i Uppsala var länge Svartbäcksgatan 45 men är numera – sedan 1990 – Fyrisborgsgatan 5.

Modins är Uppsalas äldsta bilföretag. Företaget grundades 1909 av två bröder. Inledningsvis hette firman Bröderna Modin & Co. 1923 blev firman återförsäljare för Ford och
idag är Modins Bil en av de största Ford-återförsäljarna i Sverige och företaget har en fullserviceanläggning med bilförsäljning, verkstad, reservdelar, rekonditionering samt krockreparationer.

Inlämnat årsbokslut 2016 visade att företaget hade en omsättning på 214 653 000 kr och ett resultat efter finansnetto på 7 778 000.

Med vänlig hälsning
Roland Agius

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...

Björn Allberg | Svar 05.02.2019 09:45

Började som lärling i 3år på Modins Svartbäcksgatan i början på 70talet, arbetade sedan några år, driver nu en egen bilverkstad.

Ted Edberg 28.11.2019 10:46

Ja Björn vi jobbade under Moddes vakande öga. han sa ta för vana grabbar att alltid ha en trasselsudd fuktad med fotogen , i bakfickan och torka av ratten

Pelle Peter Eriksson | Svar 18.06.2018 13:15

Har jobbat i företaget sedan 1960-2009 o jobbar fortfarande

Inger Arenö | Svar 15.02.2018 16:18

Jag hette Modin som ogift, dotter till Carl Olof Modin. Kul att läsa!

Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

10.11 | 15:58

SENAP.
I gamla uppslagsverk finns en beskrivning av vad senap är:
"Såsom uppfriskningsmedel för av värme ankommen föda"

...
10.11 | 15:55

Återförsäljarna, affärerna, har säkert järnkoll på detta vid inköpen, men sedan är det återförsäljarna som inte ändrar priset.

...
20.08 | 11:39

Carl Åbergs handskrivna minnen finns på Carolina.
Jag har läst en kopia och vill minnas att det fanns antckn om en del anställda.

...
11.08 | 16:30

Hej. Vet ni något mer om Josef Ehrle som person och hans släkt? Jag håller på med släktforskning och tror att han var far till min farmor. Tack på förhand,Stefa

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS